Wojskowy termos cateringowy

Pierwsze skojarzenie z wielkimi termosami z żywnością to wojsko. Wojskowa grochówka mieszana wielką chochlą w wielkim termosie tkwi we wspomnieniach niejednego z nas. Termos cateringowy służył do dostarczania dań i napojów do wojskowych stołówek, poligonów, a także do długich wymarszów (mniejsze modele).

Termos cateringowy wojskowy – rodzaje


W zależności od przeznaczenia termosy wojskowe mają różne pojemności. Największe, transportowe, mają kształty skrzynek w kolorze khaki, wykonane są z polietylenu, a izolację stanowi warstwa pianki poliuretanowej. Równie często wykorzystywane są termosy ze stali. Ich funkcjonalność oraz estetyczny wygląd pozwala na ustawienie pojemników bezpośrednio na stole i bezproblemowe serwowanie np. gorących napojów. Najmniejsze termosy wykorzystywane w wojsku mają pojemność ok. 12 litrów.
https://horecaservice.pl/gastro/967-termos-cateringowy-95l.html

Termosy plecakowe


Niezawodne, solidnie wykonane, lekkie. Muszą sprawdzić się w różnych warunkach podczas pieszych marszów. By trzymały właściwą temperaturę wykonuje się je z wysokogatunkowego aluminium, a pomiędzy podwójne ściany umieszcza się wydajną izolację termiczną. Duży wlew, który ułatwia nakładanie dań, zamyka szczelna hermetyczna pokrywa, wyposażona w zabezpieczającą dźwignię.